Mofetta gyógyászati központ

A falu különlegessége a Magyarországon egyedülálló természeti jelenség, amelyet a szaknyelv „mofettá”-nak, vagy szárazfürdőnek nevez. 

Ez egy mintegy 1000 m mélységből feltörő nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz, amely a benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különösen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben (különböző súlyosságú és eredetű alsó végtagi érszükületben) szenvedők kezelésében. (A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést.) 

A központ eredményesen kezel ezek kívül szív- és általános keringési betegséget, magas vérnyomást, különféle reumatikus betegséget, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunk-betegséget, csontritkulást, egyes nőgyógyászati betegségeket, meddőséget és impotencia problémát, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszokat. 

A mofettában használt gázt az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága 14/1999. (Eük.15) Gyf. határozata alapján gyógygázzá minősítette. 

Mofetta honlapja